Jagodzianki mazurskie

Czyli jagody z cukrem w puszystym maślanym cieście!

Jagodzianki!

Dziś przepis na jagodzianki mazurskie! Tylko czemu akurat mazurskie? Powodów jest kilka, po pierwsze jagody to moje ulubione owoce, a kojarzą mi się z naszą działką na mazurach właśnie – zawsze, gdy tam jeździmy zbieramy jagody lub kupujemy je w ilościach hurtowych od pani Jadzi zawodowej zbieraczki jagód. Jemy je przez cały pobyt na działce, a dodatkowo mrozimy by mieć na kilka miesięcy do przodu. Drugim powodem jest fakt, że przepis na te jagodzianki powstał właśnie na mazurach rok temu. Spytałem Was czy chcielibyście przepis, ale w sumie nie przemyślałem, gdzie go opublikuje, bo strona jeszcze nie istniała. I tak właśnie jagodzianki czekały do dzisiaj by je opublikować.

 

Jagodziankowe rady:

Na wstępie jeszcze kilka protipów żeby ułatwić Wam przygotowanie tych małych cudów świata.

  1. Jeśli zamierzacie korzystać z mrożonych jagód to najpierw je rozmroźcie, a następnie przełóżcie na sitko i dajcie im odciec. Dzięki temu łatwiej będzie Wam zlepić ciasto wypełnione jagodami.
  2. Ze świeżymi Jagodami też uważajcie, mianowicie nie mieszajcie ich zbyt wcześnie z cukrem – ten wyciągnie z jagód soki i razem z nimi stworzy syrop, który utrudni Wam sklejanie jagodzianek.
  3. W przepisie znajdziecie też skrobie ziemniaczaną dodaną do jagód. Nie musicie jej dodawać, ale dzięki niej, mniej jagód wycieknie z waszych słodkich bułeczek.
  4. Po upieczeniu przykryjcie jagodzianki ściereczką na 20-30 minut – dzięki temu spieczona skórka będzie pięknie błyszcząca, ale jednocześnie mięciutka i sprężysta.

Jagodzianki

Składniki na 8-10 jagodzianek:

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej typ 480
  • 140 g mleka
  • 5 g suchych drożdży (lub 15 g świeżych)
  • 8 g soli
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 rozbełtane jajko do smarowania bułeczek
Wsad:
  • 600 g jagód
  • 50-80 g cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
Kruszonka (składniki najlepiej schłodź w lodówce):
  • 100 g zimnej mąki
  • 60 g zimnego cukru
  • 50 g zimnego masła
  • Porządna szczypta soli

Jagodzianki

Jagodzianki – przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Do miski wlej mleko, dodaj cukier, jajko i drożdże. Dokładnie wymieszaj i dodaj mąkę i sól. Zagniataj aż uzyskasz jednolite ciasto, a następnie dodaj drobno pokrojone zimne masło i wgniataj je, aż znowu uzyskasz jednolite zgrabne i sprężyste ciasto. Zawiń miskę z gotowym ciastem folia spożywczą i odstaw do wyrastania. Do wyboru masz dwie opcje; 1. Wyrastanie w temperaturze pokojowej przez 3-4 godzinki lub 2. W lodówce przez 12 godzin, najlepiej wtedy zagnieść ciasto na noc.

Gdy ciasto dojrzewa Ty przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, masło zetrzyj na tarce bezpośrednio do mąki. Wymieszaj, szybko zagnieć by nie nagrzewać masy, zawiń w folie spożywczą i wstaw do lodówki.

Wyrośnięte i dojrzałe ciasto, przebij, podziel na 8-10 równych porcji. W tym momencie wymieszaj jagody z cukrem, ziarenkami z laski wanilii i łyżką skrobi ziemniaczanej.

Formowanie i pieczenie:

Porcje ciasta rozwałkuj cienko na okrągłe placki o średnicy około 12-15 cm. Na środek rozwałkowanego ciasta nałóż porcje jagód tak, by starczyło na każdą jagodziankę – około 50-60 g jagód. Teraz zlep ciasto trochę jak pierogi – uszczyp ze sobą każdy bok tak by zamknąć jagody w środku i by było tam jak najmniej powietrza. Sklej dokładnie i połóż gotową jagodziankę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu.

Gotowe, zlepione i uformowane jagodzianki przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrastania. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj dokładnie rozbełtanym jajkiem, a następnie posyp obficie kruszonką. Piecz około 20 minut, aż jagodzianki i kruszonka się pięknie zrumienią

 

Jagodzianka

Dajcie znać, jeśli zrobicie swoje jagodzianki! Dodajcie zdjęcie na Instagram czy Facebook i oznaczcie mnie, a ja z chęcią
podzielę się Waszym efektem z innymi!

Smacznego ;)