Ciasto jogurtowe z malinami

Ciasto jogurtowe z malinami

Ciasto jogurtowe z malinami

Ciasto jogurtowe to jedna z tych najszybszych opcji by sprawić sobie przyjemność!

Delikatne, puszyste i „soczyste” w środku, wypełnione malinami, polane cytrynowym lukrem i posypane chrupiącymi pistacjami!
Jego wnętrze wzbogacają ziarna z laski wanilii i palone masło, które nadaje ciastu nie tylko odpowiedniej wilgotności, ale i wspaniałego orzechowego aromatu!
Brzmi jak 7 niebo? No pewnie! 5 minut mieszania, 30 minut pieczenia i ciasto gotowe!
Co więcej, ciasto jogurtowe to Idealny pomysł na podwieczorek, ciasto do porannej kawki czy deser do lunchu!

 

ciasto jogurtowe

Składniki na ciasto jogurtowe:

  • 3 jajka
  • 130 g jogurtu
  • 170 g cukru
  • 70 g masła palonego
  • 1 laska wanilii
  • Szczypta soli
  • 250 g mąki
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 100 g mrożonych malin (jeśli jest sezon użyj świeżych)

 

Składniki na lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Garść pistacji do posypania

 

 

Ciasto jogurtowe – przygotowanie:

 

Zacznij od wymieszania jajek, jogurtu, cukru i ostudzonego masła palonego. Jeśli nie wiesz, jak zrobić masło palone zajrzyj tutaj!

Do powstałej masy dodaj ziarenka z laski wanilii. Wymieszaj dokładnie, a następnie przesiej do środka mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Mieszaj do połączenia w jednolitą masę. Na sam koniec dodaj maliny i dokładnie wymieszaj.

ciasto jogurtowe 2

Jak upiec ciasto jogurtowe?

 

Ciasto jogurtowe nie wymaga dużo uwagi. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Foremkę keksówkę wysmaruj masełkiem i wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masę wyłóż do foremki i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-35 minut. W tym czasie zrób polewę.

 

Lukier

 

Cukier puder umieść w miseczce i dolej do niego sok z cytryny. Zacznij ucierać. Jeśli lukier wydaje się być zbyt rzadki dosyp cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dodaj kapkę wody lub soku z cytryny. Ucieraj tak długo aż lukier będzie lśniący i gładki.

Upieczone ciasto wystudź, polewaj lukrem i posypuj pokruszonymi pistacjami!

ciasto

Pamiętaj!
Pochwal się swoim dziełem, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #toczylowski i oznacz mnie koniecznie!

Tylko w ten sposób Cię znajdę!
Będzie mi bardzo miło, jeśli udostępnisz przepis dalej, a jeśli szukasz kolejnych przepisów to zajrzyj TUTAJ!

Dzięki!

Posted in przepis
Previous
All posts
Next

© 2023 Michał Toczyłowski. Wszelkie prawa zastrzeżone