Ciasto jogurtowe to jedna z tych najszybszych opcji by sprawić sobie przyjemność!
Delikatne, puszyste i „soczyste” w środku, wypełnione malinami, polane cytrynowym lukrem i posypane chrupiącymi pistacjami!
Jego wnętrze wzbogacają ziarna z laski wanilii i palone masło, które nadaje ciastu nie tylko odpowiedniej wilgotności, ale i wspaniałego orzechowego aromatu!
Brzmi jak 7 niebo? No pewnie! 5 minut mieszania, 30 minut pieczenia i ciasto gotowe!
Co więcej, ciasto jogurtowe to Idealny pomysł na podwieczorek, ciasto do porannej kawki czy deser do lunchu!
Składniki na ciasto jogurtowe:
- 3 jajka
- 130 g jogurtu
- 170 g cukru
- 70 g masła palonego
- 1 laska wanilii
- Szczypta soli
- 250 g mąki
- 5 g proszku do pieczenia
- 100 g mrożonych malin (jeśli jest sezon użyj świeżych)
Składniki na lukier:
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- Garść pistacji do posypania
Ciasto jogurtowe – przygotowanie:
Zacznij od wymieszania jajek, jogurtu, cukru i ostudzonego masła palonego. Jeśli nie wiesz, jak zrobić masło palone zajrzyj tutaj!
Do powstałej masy dodaj ziarenka z laski wanilii. Wymieszaj dokładnie, a następnie przesiej do środka mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Mieszaj do połączenia w jednolitą masę. Na sam koniec dodaj maliny i dokładnie wymieszaj.
Jak upiec ciasto jogurtowe?
Ciasto jogurtowe nie wymaga dużo uwagi. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Foremkę keksówkę wysmaruj masełkiem i wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masę wyłóż do foremki i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-35 minut. W tym czasie zrób polewę.
Lukier
Cukier puder umieść w miseczce i dolej do niego sok z cytryny. Zacznij ucierać. Jeśli lukier wydaje się być zbyt rzadki dosyp cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dodaj kapkę wody lub soku z cytryny. Ucieraj tak długo aż lukier będzie lśniący i gładki.
Upieczone ciasto wystudź, polewaj lukrem i posypuj pokruszonymi pistacjami!
Pamiętaj!
Pochwal się swoim dziełem, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #toczylowski i oznacz mnie koniecznie!
Tylko w ten sposób Cię znajdę!
Będzie mi bardzo miło, jeśli udostępnisz przepis dalej, a jeśli szukasz kolejnych przepisów to zajrzyj TUTAJ!
Dzięki!