Makaron czyli klucz do sukcesu!
Makaron jest genialnym produktem w swojej prostocie, bo można z niego wyczarować pyszne i przyjemne danie w zaledwie kilka minut. W związku z tym dzisiaj mam dla Was przepis, który zrobicie w zaledwie kwadrans!
Wybrałem charakterystyczny buccatini z dziurką, który oblepiony zielonym sosem z jarmużu, doprawiony odpowiednią ilością parmezanu i podany z kleksem świeżej ricotty tworzy kompletną całość! Wszystkie te składniki pochodzą z BioBazaru z którym wspólnie działam – Oni wysyłają mi składniki, a ja na ich podstawie wymyślam Wam pyszny sezonowy przepis! Fajnie co nie?
Składniki na makaron:
- 160 g makaronu buccatini
- 150 g liści jarmużu
- 50 g parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- 20 ml oliwy z oliwek
- 100 g ricotty
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie składników
Chwyć łodygę jarmużu i oberwij z niej liście. Te pozostaw, a łodyg się pozbądź – są zbyt łykowate. Czosnek obierz z łupinek. Wstaw garnek z wodą do gotowania makaronu i osól wodę tak by po spróbowaniu sól była wyczuwalna – woda na makaron musi być porządnie osolona!
Makaron – gotowanie!
Gdy woda w garnku wrze, wrzuć do niej makaron i dopilnuj by woda cały czas się gotowała. Od tego czasu ustaw timer na minutę krócej niż jest napisane na opakowaniu od makaronu. Dzięki temu twój makaron na pewno nie będzie rozgotowany!
Do gotującego się makaronu dorzuć oczyszczony jarmuż i czosnek gotuj z makaronem około 45 sekund. Następnie wyłów oba warzywa i przerzuć je do blendera. Dolej oliwy, dodaj połowę startego parmezanu, dopraw solą i pieprzem i zblenduj na gładki sos. W razie potrzeby dolej odrobiny wody z gotowania makaronu!
Podanie
Gotowy makaron odcedź do miski i zalej przygotowanym sosem. Dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj. Posyp resztą startego parmezanu i potraktuj kleksem ricotty!
Przepis powstał we współpracy z Warszawskim BioBazarem. Od jakiegoś czasu mamy takiego deala że oni przysyłają mi składniki, a ja z nich gotuje i opracowuje dla Was przepis! Wszystkie składniki znajdziecie na Warszawskim BioBazarze, a jeśli chcecie to BioBazar przywiezie Wam je prosto do domu! Wszelkie informacje znajdziecie na ich Facebook’u, Instagramie i stronie WWW.
Pamiętaj!
Pochwal się swoim dziełem, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #toczylowski i oznacz mnie koniecznie!
Tylko w ten sposób Cię znajdę!
Będzie mi bardzo miło, jeśli udostępnisz przepis dalej, a jeśli szukasz kolejnych przepisów to zajrzyj TUTAJ!
Dzięki!