Sałatka cezar na śniadanie wielkanocne! Taki właśnie mam pomysł na urozmaicenie wielkanocnego stołu!
Klasycznie w skład cezara wchodzą: sałata rzymska, grzanki, parmezan i jedyny taki sos, który spaja to wszystko w całość! Ale ja nie byłbym sobą gdybym nie namieszał i poszedłem o krok dalej; do cezara dodałem jajko 6 minutowe oraz chrupiące i soczyste krewetki.
Bez wątpienia tak przygotowana sałatka będzie królować na Waszym wielkanocnym stole!
Składniki na Cezara!
Na sos:
- 20 g Ocet winny czerwony
- 10 g musztarda Dijon
- 2 g soli morskiej
- Szczypta pieprzu
- 10 g utartego na pastę czosnku
- 10 g drobno startego parmezanu
- 6 g Anchois
- 100 g Oleju z pestek winogron lub oleju rzepakowego
Pozostałe składniki:
- 50 g parmezanu
- 2 małe sałaty rzymskie
- 10-20 krewetek
- 2 kromki pieczywa na grzanki
- 30 g masła
- Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie wszystkich elementów
Zacznij od umycia i porwania sałaty rzymskiej. Pieczywo pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na złotobrązowo i chrupko na patelni – dopraw je solą i pieprzem. Parmezan zetrzyj w listki za pomocą obieraczki.
Potem obierz i oczyść krewetki. Wyciągnij jaja z lodówki i umieść je w ciepłej wodzie tak by nabrały temperatury otoczenia. Dzięki temu zmniejszysz różnicaę temperatur pomiędzy jajkiem a gotująca się wodą, a to spowoduje że jajka nie będą pękać podczas gotowania.
Sałatka cezar – baza
Ocet winny, musztardę, sól, pieprz, czosnek, parmezan i anchois zblenduj na jednolitą gładką masę. Następnie wolnym strumieniem dolewaj olej i wtłaczaj go w masę za pomocą trzepaczki. Sos będzie gotowy, gdy zrobi się jednolity, gładki i gdy wtłoczysz w niego cały olej.
Na koniec usmaż krewetki i ugotuj jajo! Pamiętaj, że mięsa i ryby lubią być smażone mocno i krótko, dlatego krewetki usmaż na mocno rozgrzanej patelni po 1,5-2 minuty z jednej strony. Jeśli szukacie dobrych krewetek to polecam Wam te z FoodSolution.
Jak ugotować jajko 6 minutowe?
Jajko powinno być w temperaturze pokojowej – dzięki temu nie pęknie od różnicy temperatur. Następnie nakłuj jajko delikatnie od spodu – od tej szerszej strony. Dzięki temu ciśnienie nie rozsadzi jajka podczas gotowania.
Zagotuj wodę i osól ją łyżeczką soli na 1 litr wody. Do gotującej się wody wrzuć jajo na dokładnie 6 minut.
Gdy czas minie przełóż jajko do lodowatej wody i wystudź, w ten sposób zatrzymasz proces gotowania. Rozbij jajko pod wodą, dzięki temu łatwiej będzie Ci je obrać. Uważaj bo jajka 6minutowe są bardzo delikatne!
Gdy wszystkie składniki są już gotowe wymieszaj sałatę z dressingiem, dodaj chrupiące grzanki, usmażone krewetki, na wierzchu połóż obrane i rozkrojone na pół jajo i posyp wszystko startym parmezanem.
Przepis powstał we współpracy z Warszawskim BioBazarem. Od jakiegoś czasu mamy takiego deala że oni przysyłają mi składniki, a ja z nich gotuje i opracowuje dla Was przepis! Wszystkie składniki znajdziecie na Warszawskim BioBazarze, a jeśli chcecie to BioBazar przywiezie Wam je prosto do domu! Wszelkie informacje znajdziecie na ich Facebook’u, Instagramie i stronie WWW.
Pamiętaj!
Pochwal się swoim dziełem, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #toczylowski i oznacz mnie koniecznie!
Tylko w ten sposób Cię znajdę!
Będzie mi bardzo miło, jeśli udostępnisz przepis dalej, a jeśli szukasz kolejnych przepisów to zajrzyj TUTAJ!
Dzięki!