Hej!
Korzystasz z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się efektem końcowym w swoich social mediach. Wstaw zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #toczylowski i oznacz mnie koniecznie bo tylko w ten sposób Cię znajdę!
Będę wdzięczny, jeśli udostępnisz przepis dalej, a jeśli szukasz kolejnych przepisów to zajrzyj TUTAJ!
Smacznego!
Jak to jest z tym ciastem?
Kombinowałem coś z masą około biszkoptową, następnie dodałem do niej zmielone orzechy, a żeby wzmocnić ich aromat posunąłem się o krok dalej i dolałem do ciasta palone masło.
Wyszło niesamowicie, struktura trochę jak biszkopt w połączeniu z Financier. Ciasto puszyste i lekkie, ale wilgotne jednocześnie. Rabarbar dodał temu lekkiej kwasowości, a syrop z czerwonego wina dodał słodyczy i koloru do pieczonego rabarbaru!
Składniki na ciasto rabarbarowe:
- 15 g masła
- 30 g cukru
- 400 g rabarbaru
Masa orzechowa
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 laska wanilii
- 3 jaja
- 150 g mąki
- 100 g orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Syrop z czerwonego wina
- 100 g wina czerwonego
- 80 g soku z pomarańczy plus zest
- 100 g cukru
Rabarbar
Okrągłą tortownice o średnicy 22cm wysmaruj masłem, a dno pokryj papierem do pieczenia. Papier też wysmaruj masłem i posyp odrobiną cukru. Rabarbaru nie obieraj, pokrój w pożądany przez siebie kształt – ja polecam romby, bo fajnie układają się na dnie tortownicy, ale równie dobrze mogą być to długie kawałki które ułożysz jeden obok drugiego. Ułóż rabarbar na dnie blaszki. Pozostały rabarbar pokrój drobniej by dodać go do ciasta!
Masa na ciasto rabarbarowe
Sprażone i obrane orzechy laskowe zblenduj na puder. Wymieszaj je z mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Z masła przygotuj masło palone – podgrzewaj do momentu aż zrobi się złotobrązowe, a następnie ostudź! Jajka ubij z cukrem na puszystą masę do potrojenia objętości. Gdy jajka ubiją się wystraczająco dodaj do nich wymieszaną mąkę przesiewając przez sito. Delikatnie wymieszaj, dodaj ostudzone masło palone i pokrojoną część rabarbaru i również dokładnie, ale delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto rabarbarowe – pieczenie
Piekarnik nagrzej do 170 stopni – termoobieg. Do tortownicy z ułożonym rabarbarem dodaj wymieszane ciasto po czym włóż foremkę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 40-50 minut.
Syrop z czerwonego wina
Gdy ciasto rabarbarowe się piecze przygotuj syrop z czerwonego wina. Do rondelka dodaj cukier, wino, sok i zest z pomarańczy i gotuj do momentu aż syrop się zredukuje (około 10-15 minut). Następnie wystudź
Upieczone ciasto rabarbarowe wyjmij z blaszki i za pomocą talerza lub deski obróć na druga stronę. Mozaikę z rabarbaru polewaj sowitą porcją syropu z czerwonego wina. Smacznego!