Pomysł na maślane bułki burgerowe pojawił mi się, gdy tworząc menu na warsztaty firmowe wymyśliłem burgera z krewetkami w panko z grillowanym ananasem, majonezem i kimchi – FOODGASM ALERT!
Wszystko ze sobą gra, wszystko cudownie smakuje, ale przecież nie będę używał na warsztatach gotowych bułek. W związku z tym zrobiłem research, porównałem ze sobą kilkanaście przepisów, wyciągnąłem wnioski, zrobiłem kilka prób, zmniejszyłem niektóre proporcje i tak oto jest! Przepis na cudowne bułeczki burgerowe o maślanym aromacie i smaku. Myślę, że od “burgera z krewetkami w panko” już wszyscy są głodni, zatem zakasamy rękawy i do roboty!
Do przygotowania 6 bułek będziesz potrzebować:
- 470 g mąki typ 480
- 215 g mleka 3,2%
- 1 jajo
- 55 g masła
- 4 g suchych drożdży
- 12 g soli
- 20 g cukru
- 1 jajko do smarowania bułeczek
- Sezam, czarnuszka, mak lub sól w płatkach do posypywania bułeczek
Zagniatanie ciasta
Pamiętaj, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a masło i mleko w temperaturze ciała (około 35-36 stopni). Dzięki temu drożdże będą miały idealne warunki do wyrastania. Wymieszaj dokładnie mąkę i sól. Oddzielnie wymieszaj mleko, cukier, masło i drożdże. Następnie połącz ze sobą obie masy, dodaj jajka i zacznij ugniatać.
Zagnieć wszystko dokładnie, tak by ciasto nie kleiło się do dłoni. Następnie przykryj miskę z ciastem folią spożywczą (dzięki temu ciasto nie obeschnie – sama ściereczka przepuszcza wilgoć) i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na 4 godziny – możesz przyśpieszyć ten proces o półtorej godziny, jeśli posiadasz w piekarniku funkcje wyrastanie ciasta. Po wyrastaniu przebij palcami ciasto – nie bój żaby, jeszcze wyrośnie
Dzielenie, formowanie i znowu garowanie…
Ciasto podziel na 6 porcji po około 135-138 g. Każdą porcję metodą rolowania uformuj w piękną kuleczkę. Jeśli chcesz zobaczyć jak to zrobić to zajrzyj na mój Instagram i kliknij w wyróżnioną relacje BUŁECZKI. Tak uformowane bułki odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o dużych odstępach, bo bułki jeszcze urosną! Tym razem ponownie użyj folii spożywczej do przykrycia bułeczek. Tylko nie dociskaj folii, a jedynie połóż ją delikatnie na bułkach tak by nie obsychały. Przykryte kulki odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut by znowu urosły.
15 minut przed końcem wyrastania włącz piekarnik. Nagrzej go do 160-170 stopni (termoobieg).
Z wyrośniętych bułeczek delikatnie zdejmij folie, a następnie posmaruj je rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem lub dowolnie wybranym przez siebie dodatkiem.
Wstaw do piekarnika i piecz około 13-16 minut, do momentu aż będą złotobrązowe. Po upieczeniu przełóż je na kratkę i odstaw do ostygnięcia. Po przekrojeniu podgrzewaj bułki na patelni od wewnętrznej strony i podawaj z ulubionymi dodatkami, do wersji wege idealnie pasuje moje KIMCHI Z RESZTEK!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis to bardzo się cieszę!
Mam nadzieje, że niebawem zrobisz te bułki w domu i dasz mi znać jak wyszły!
Miło mi będzie, jeśli udostępnisz go swoim znajomym na instagramie, fejsie czy Twitterze dzięki czemu więcej osób dowie się o tym, że Burger Krewetkowy z grillowanym ananasem to totalny FOODGASM!