Aglio e Olio czyli makaron z oliwą i czosnkiem

Aglio e Olio czyli makaron z oliwą i czosnkiem

Aglio e Olio czyli makaron z oliwą i czosnkiem

Prostota to w tym przypadku mało powiedziane. Ten przepis to dowód na to że nie potrzebujesz kilkunastu luksusowych składników by stworzyć coś dobrego. Wystarczy dobry balans, 4 zwykłe składniki i można zrobić z nich coś niezwykłego.

 

Składniki na 2 porcje Aglio e Olio:

  • 180 g makaronu (najlepiej spaghetti, ale możesz użyć takiego jaki masz w domu, ja użyłem casarecce)
  • 4 duże ząbki czosnku pokrojonego w cieniutkie plasterki
  • 6 łyżek Oliwy
  • 1 pęczek pietruszki/kolendry/lubczyku (drobno posiekany)
  • Szczypta papryczki chili (może być świeża, może być suszona)
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zacznij od zagotowania wody na makaron. Pamiętaj by ją posolić! Ile? Tyle, żeby po spróbowaniu gotującej się wody słony smak był wyczuwalny. Do wody wrzuć wybrany przez siebie makaron i gotuj 1,5 minuty krócej niż producent zaleca na opakowaniu.

Pamiętaj też by wody w garnku było dużo, w końcu makaron musi mieć się w czym ugotować – na 200 g suchego makaronu wstaw minimum 2 litry wody.

W tym czasie na patelnię wlej oliwę podgrzej ją na małym ogniu. Dodaj cały pokrojony czosnek i smaż go na wolnym ogniu, tak by powoli wypuszczał swój aromat. Po minucie dodaj pokrojoną/rozkruszoną papryczkę chili. Podsmażaj do momentu aż czosnek zmięknie, ale nie zbrązowieje. Następnie dodaj pół szklanki wody z gotowania makaronu. To zapobiegnie przypaleniu czosnku i połączy wszystko w całość. Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go, zostawiając jeszcze odrobinę wody (może się przydać do sosu) i przerzuć bezpośrednio na patelnię. Zwiększ ogień i dokładnie wszystko wymieszaj, a jeśli masa będzie zbyt gęsta – dodaj jeszcze odrobinę wody z gotowania makaronu. Cały czas mieszając dodaj posiekaną pietruszkę, kolendrę lub lubczyk. Podgrzewaj jeszcze przez minutę mieszając. Dopraw solą i pieprzem, a jeśli chcesz możesz odświeżyć swoje Aglio e Olio odrobiną soku z cytryny.

Serwuj makaron póki gorący, smacznego!

 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis to bardzo się cieszę!
Pamiętaj by przeszukać swoje szafki w kuchni.
Kto wie, może masz tam jakiś makaron z którego zrobisz swoje Aglio e Olio!
Miło mi będzie, jeśli udostępnisz ten przepis swoim znajomym na instagramie, fejsie czy twitterze dzięki czemu więcej osób będzie wiedziało co zjeść gdy w domu tylko kilka składników!

Posted in przepis
Previous
All posts
Next

© 2023 Michał Toczyłowski. Wszelkie prawa zastrzeżone