Cacio e pepe czyli ser i pieprz po rzymsku

Cacio e pepe czyli ser i pieprz po rzymsku

Cacio e pepe czyli ser i pieprz po rzymsku

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]

Cacio e pepe to klasyka rzymskiej kuchni. Niby to tylko makaron z serem i pieprzem, ale zapewniam że gdy go zjecie to zrozumiecie jego fenomen.
Może brzmi banalnie ale co tu napisać jak bardziej prosto się nie da.
To jest właśnie kwintesencja kulinarnego minimalizmu!

Składniki na dwie porcje Cacio e pepe :

  • 180 g makaronu (najlepiej spaghetti, ale możesz użyć takiego jaki masz w domu)
  • Łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 szklanka startego sera (najlepiej pecorino Romano, ale może być Parmezan, dziugas lub inny twardy dojrzewający ser)

Sposób przygotowania:

Zacznij od zagotowania wody na makaron. Pamiętaj by ją posolić! Ile? Tyle, żeby po spróbowaniu gotującej się wody słony smak był wyczuwalny.

Następnie wrzuć pieprz na suchą patelnię i na średnim ogniu zacznij go podgrzewać. W ten sposób wydobędziesz z niego aromat. Praż go przez około 3 minuty. W tak zwanym międzyczasie wrzuć makaron do gotującej się wody i gotuj 1,5 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu. Gdy poczujesz w powietrzu mocny aromat pieprzu, to znaczy, że jest już sprażony. Odlej półtorej szklanki wody z gotującego się makaronu. Jedną szklankę dodaj na patelnię z pieprzem i wszystko podgrzewaj na małym ogniu, a pozostałe pół szklanki wymieszaj w misce ze startym serem tak by powstała gęsta masa o jednolitej konsystencji. Woda ta zawiera skrobię z makaronu, dzięki której cały sos pod koniec gotowania zgęstnieje.

Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go, zostawiając jeszcze odrobinę wody (może się przydać do sosu) i przerzuć bezpośrednio na patelnię z gotującym się pieprzem. Następnie zwiększ ogień na maksimum. Dokładnie mieszając makaron z pieprzem dodaj ser wymieszany z wodą i w tym momencie wyłącz gaz. Cały czas mieszaj, aż makaron, ser i pieprz połączą się w całość. Gdy składniki się połączą, utworzy się gęsty sos, który idealnie oblepi makaron.
Jeśli uważasz, że sos jest zbyt gęsty to dodaj do niego odrobinę gorącej wody z gotowania. Serwuj, póki gorące, a jeśli chcesz możesz posypać gotowe danie jeszcze odrobiną startego sera!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis to bardzo się cieszę!
Pamiętaj by przeszukać swoje szafki w kuchni.
Kto wie, może masz tam jakiś makaron z którego zrobisz swoje Cacio e pepe!
Miło mi będzie, jeśli udostępnisz ten przepis swoim znajomym na instagramie, fejsie czy twitterze dzięki czemu więcej osób będzie wiedziało co zjeść gdy w domu tylko kilka składników!

[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Posted in przepisTags:
Previous
All posts
Next

© 2023 Michał Toczyłowski. Wszelkie prawa zastrzeżone