Staropolski krupnik jaglany

Staropolski krupnik jaglany

Staropolski krupnik jaglany

Ależ ten czas leci!

Wydawało mi się, że minęło kilka miesięcy kiedy ostatni raz przygotowałem ten staropolski krupnik jaglany, a to już ponad rok!
Dokładnie 10.02.2019 prowadziłem razem ze Szkołą na Widelcu warsztaty o cudownym temacie „Odkrywamy Pradawne receptury”. Na tę okazję przygotowałem przepis na szybki krupnik z kaszy jaglanej.
I pomyślicie pewnie, że dzieci + krupnik z kaszy jaglanej = porażka, ale mylicie się!
Dzieci zajadały się zupą, baa brały dokładki i ku mojemu zaskoczeniu posypywały zupę posiekaną natką i koperkiem!
Mówię Wam, ta zupa zmieni Wasze podejście do krupników i do kaszy jaglanej również.

Nie czekajcie tylko bierzcie się do pracy!

Składniki na staropolski krupnik jaglany:

  • 2 litry  dobrego bulionu warzywnego (przepis tutaj)
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz i kumin do smaku

 

To jak przygotować ten krupnik?

Zaczynam od wypłukania kaszy jaglanej pod bieżącą wodą. Płuczę ją do momentu, w którym woda wypływająca z pod kaszy będzie czysta. Następnie odcedzam ją i osuszam na sitku. Zajmuję się warzywami. Wszystkie obieram i kroję – marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce. Cebulę kroję w drobną kostkę, a ziemniaki w kostkę nieco większą około 1 cm x 1 cm. Pokrojone warzywa razem z kaszą i łyżeczką kuminu przesmażam w garnku z rozgrzanym masłem klarowanym. Gdy cebula się zeszkli dolewam bulionu i gotuje przez około 15 minut tak by ziemniaki i kasza zmiękły. W tym czasie siekam zioła. Gotową zupę doprawiam solą i pieprzem oraz posypuje posiekanymi ziołami.

Opublikowany w przepis
Poprzedni
Wszystkie posty
Następny

© 2023 Michał Toczyłowski. Wszelkie prawa zastrzeżone