Ależ ten czas leci!
Wydawało mi się, że minęło kilka miesięcy kiedy ostatni raz przygotowałem ten staropolski krupnik jaglany, a to już ponad rok!
Dokładnie 10.02.2019 prowadziłem razem ze Szkołą na Widelcu warsztaty o cudownym temacie „Odkrywamy Pradawne receptury”. Na tę okazję przygotowałem przepis na szybki krupnik z kaszy jaglanej.
I pomyślicie pewnie, że dzieci + krupnik z kaszy jaglanej = porażka, ale mylicie się!
Dzieci zajadały się zupą, baa brały dokładki i ku mojemu zaskoczeniu posypywały zupę posiekaną natką i koperkiem!
Mówię Wam, ta zupa zmieni Wasze podejście do krupników i do kaszy jaglanej również.
Nie czekajcie tylko bierzcie się do pracy!
Składniki na staropolski krupnik jaglany:
- 2 litry dobrego bulionu warzywnego (przepis tutaj)
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz i kumin do smaku
To jak przygotować ten krupnik?
Zaczynam od wypłukania kaszy jaglanej pod bieżącą wodą. Płuczę ją do momentu, w którym woda wypływająca z pod kaszy będzie czysta. Następnie odcedzam ją i osuszam na sitku. Zajmuję się warzywami. Wszystkie obieram i kroję – marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce. Cebulę kroję w drobną kostkę, a ziemniaki w kostkę nieco większą około 1 cm x 1 cm. Pokrojone warzywa razem z kaszą i łyżeczką kuminu przesmażam w garnku z rozgrzanym masłem klarowanym. Gdy cebula się zeszkli dolewam bulionu i gotuje przez około 15 minut tak by ziemniaki i kasza zmiękły. W tym czasie siekam zioła. Gotową zupę doprawiam solą i pieprzem oraz posypuje posiekanymi ziołami.