Cookies ultraczekoladowe

Cookies ultraczekoladowe

Cookies ultraczekoladowe

Dzisiaj Cookies!

Czemu nie ciasteczka? Bo ciasteczka kojarzą mi się z herbatnikami, biszkoptami czy wafelkami, a cookies są jedyne w swoim rodzaju!
Tak wiem, jestem bohaterem, na którego nie zasługujecie. Ale wiecie, nie wszyscy bohaterowie noszą pelerynę, a ja nie mogłem zostawić Was bez przepisu w ten jakże słodki dzień!

Poniżej krótki, prosty i przepyszny przepis na ultraczekoladowe cookies.
I nie krępujcie się! Dzisiaj dzień dziecka, a każdy jest czyimś dzieckiem – pamiętajcie o tym przygotowując sobie te cudowne ciasteczka!

 

 

Składniki na ultraczekoladowe cookies:

 

  • 130 g masła
  • 200 g brązowego cukru najlepiej muscovado
  • 2 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej typ 750
  • 10 g soli morskiej
  • 200 g pokruszonej gorzkiej czekolady

 

Jak zrobić te ultraczekoladowe cookies?

 

Zacznijcie od kontrolowanego spalenia masła – beurre noisette. Podgrzewajcie masło w rondelku do momentu aż zrobi się złotobrązowe, a w powietrzu zacznie unosić się orzechowy aromat. W tym momencie zestawcie masło z palnika i ostudźcie.

Wymieszajcie jajka, cukier, masło i ziarenka wanilii razem tak by powstała jednolita masa o gładkiej konsystencji.

W oddzielnej misce wymieszajcie mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połączcie ze sobą̨ składniki z obu misek – tak by powstała gęsta masa. Na sam koniec dorzućcie pokruszoną “byle jak” czekoladę i dobrze wymieszajcie. Im bardziej chaotycznie i niedbale pokruszona, tym lepsze ciastka finalnie uzyskacie. Schowajcie ciasto do lodówki na 1 godzinę̨ tak by zgęstniało i zesztywniało. Jeśli chcecie przyśpieszyć ten proces możecie włożyć ciasto do zamrażarki na 30 minut.

Po schłodzeniu podzielcie ciasto na kawałki o wadzę około 80 g i formujcie z nich kulki. Dobrym narzędziem do tej czynności jest kulkownica do lodów. Gotowe kulki układajcie  na silipadzie lub papierze do pieczenia w sporej odległości od siebie – podczas pieczenia ciasta będą się rozpuszczać na boki, a więc jeśli będą za blisko to się po prostu skleją!

Pieczcie w 190 stopniach przez około 8-10 minut.

Po upieczeniu dajcie im chwilkę wystygnąć, chociaż wiem że nie będzie łatwo!

Posted in przepis
Previous
All posts
Next

© 2023 Michał Toczyłowski. Wszelkie prawa zastrzeżone