Domowa bułka HOT DOG – ROLL BUN

Domowa bułka HOT DOG – ROLL BUN

Domowa bułka HOT DOG – ROLL BUN

Roll Buns – Bułki typu Hot Dog

Pierwszy raz spotkałem się z nimi w hot dogach premium od Dogi-Doga które zjadałem z resztą w ilościach hurtowych na nocnym markecie.
Do dziś wspominam te bułki, a od dawna chciałem opracować przepis na to cudo!

Tak więc próbowałem, wiele kombinowałem, sprawdzałem i jestem skory stwierdzić że osiągnąłem zamierzony smak i puszystość!

Dlatego dzisiejszym przepisem będą delikatne i maślane bułki hot dogowe. Ich angielska nazwa to tak naprawdę bułka-bułka, ale nie tylko. Roll Buns to też połączenie bułki oraz rolki/rolowania co wiąże się bezpośrednio z końcowym sposobem formowania. Najczęściej możecie spotkać połączenie tej nazwy z takim daniem jak chociażby lobster roll.

Metoda Tangzhong

Do powstawania tego wypieku użyłem metody Tangzhong. To azjatycka (kilka źródeł stwierdza, że pochodzi bezpośrednio z Japonii, inne uważają, że swoje korzenie ma w Chinach) metoda, która polega na zagotowaniu/podgrzaniu do 68 stopni niewielkiej ilości mąki w około pięciokrotności płynu. Powstałą masę następnie dodaje się do reszty ciasta. Tylko co to daje?

Podgrzanie mąki wstępnie żeluje skrobie która się w niej znajduje. Kleikowanie/żelowanie skrobi spowoduje wchłonięcie przez mąkę kilkukrotnie więcej wody lub mleka niż w tradycyjny sposób z chłodnym płynem.

Skrobia w mące nie tylko pochłania więcej płynów; podgrzewanie skrobi za pomocą mleka czy wody stworzy strukturę, która jest w stanie mocniej zatrzymać ten dodatkowy płyn podczas ugniatania, pieczenia czy chłodzenia.

A to z kolei przekłada się na trzy plusy:

  • Ponieważ w cieście jest mniej wolnej (niewchłoniętej) wody, jest on mniej lepki i łatwiej go zagnieść;
  • Bułki mogą wzrosnąć wyżej, z powodu większej ilości wody wytwarzającej więcej pary wewnętrznej (co powoduje wzrost chleba w piekarniku – wraz z dwutlenkiem węgla wydzielanym przez drożdże)
  • Zachowując więcej wody podczas pieczenia, bułki będą wilgotne i dłużej pozostaną miękkie i świeże.

 

No dobra koniec teorii, czas gotować.

Składniki na Roll Buns/Bułki Hot Dog

  • 300 g mąki pszennej typ 480
  • 120 g mleka
  • 3 g suchych drożdży (lub 12 g świeżych)
  • 8 g soli
  • 20 g cukru
  • 1 jajko
  • 40 g masła
  • 1 rozbełtane jajko do smarowania bułeczek

Tangzhong czyli skrobiowy kleik pszenny:

  • 20 g mąki pszennej typ 480
  • 30 g wody
  • 60 g mleka

 

Jak zrobić Roll Buns?

 

Zacznij od przygotowania kleiku, bo przed dodaniem do ciasta musisz go porządnie schłodzić. Składniki na Tangzhong wymieszaj w rondelku i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Podgrzewaj do uzyskania 65-68 stopni Celsjusza lub (jeśli nie masz termometru) do momentu, w którym mieszanina zgęstnieje i będzie ciągnąć cię za rózgą. Przełóż kleik do miseczki, przykryj folią spożywczą tak by dotykała zaparzonej mąki i wstaw do lodówki.

Następnie przejdź do właściwego ciasta; mleko, drożdże, cukier i jajko dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę i sól. Dokładnie zagnieć, a następnie dorzuć kleik i zagniataj dalej przez 5-10 minut. Po tym czasie dodaj do ciasta schłodzone i pokrojone w drobną kosteczkę masło.

Zagniataj ciasto do momentu, aż całe masło się wchłonie, a następnie uformuj z niego kulę i przełóż do miski. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia.

Ciasto powinno wyrosnąć 3 krotnie co przekłada się mniej więcej na 3-4 godziny wyrastania w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces, nagrzej piekarnik do 35-40 stopni, a jeśli nie masz takiej temperatury na swoim piekarniku to nagrzej go do 50 stopni, wyłącz, uchyl drzwiczki i chwilę poczekaj. Następnie włóż miskę z ciastem do środka i zamknij piekarnik. W ten sposób po 2 godzinach ciasto będzie pięknie wyrośnięte.

Wyrośnięte ciasto przebij palcami tak by pozbyć się nadmiaru gazu. Podziel na 4 porcje lub 6, jeśli chcesz mieć mniejsze bułki. Gotowe kawałki ciasta rozwałkuj na prostokąty, a następnie zroluj w wałeczki. Sklej końcówkę ciasta tak by wałki się nie rozwijały i przełóż sklejeniem do dołu, do foremki wysmarowanej masłem. Moja foremka mierzy 20 cm x 26 cm. Pamiętaj, żeby pozostawić odstęp pomiędzy bułeczkami, bo one jeszcze sporo urosną.Przykryj foremkę folią i odstaw do wyrastania na mniej więcej 1,5 godziny. W tym czasie piekarnik nagrzej do 170 stopni – termoobieg.

Pieczenie bułek

Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut, aż będą pięknie złotobrązowe.

Po upieczeniu wyjmij Hot Dogi z blaszki i daj im wystygnąć. Następnie odrywaj lub odkrawaj nożem każdą bułkę i przesmażaj przed podaniem na niewielkiej ilości masła. By nadziać rollsa składnikami wystarczy, że przetniesz ją wzdłuż od góry do 2/3 wysokości.

Mój Hot Dog powstał na szybko z tego co miałem w domu; kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim i domowy coleslaw z pikantnym majonezem, ale wypełniajcie bułki czym tylko chcecie bo tego typu bułki możecie stosować do lobster rolla, shrimp rolla, fish dogów czy kanapek typu philly cheese steak.

Smacznego!

Posted in przepis
Previous
All posts
Next

© 2023 Michał Toczyłowski. Wszelkie prawa zastrzeżone