Rabarbarowa Tarta Tatin

Rabarbarowa Tarta Tatin

Rabarbarowa Tarta Tatin

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Tarta Tatin – co to?

Na pewno nie raz o niej słyszeliście.
To klasyczna francuska tarta z jabłkami która jest przygotowywana do góry nogami.
Według Wikipedii powstała w 1898 roku w hotelu należącym do rodziny Tatin, a dziś istnieje nawet stowarzyszenie „La Confrérie des Lichonneux de Tarte Tatin”, które ma promować i bronić prawdziwą tartę Tatin.

No cóż, nie ujrzycie u mnie przepisu na „PRAWDZIWĄ” tartę tatin, bo zamiast jabłek użyje do niej rabarbaru, ale gwarantuje Wam że nie ustępuje ona oryginałowi na krok.
I tak, jeśli chcecie zapytać czy można użyć innych owoców – owszem!
Wszystko zależy tylko i wyłącznie od waszej wyobraźni!

Ważnym elementem tego przepisu będzie patelnia z metalową rączką lub patelnia żeliwna, ponieważ Tarta Tatin jest przygotowywana na patelni właśnie, a następnie przekłada się ją do piekarnika.
Jeśli nie macie takiej opcji – spokojnie wytłumaczę Wam jak sobie z tym poradzić!

 

Rabarbarowa Tarta Tatin – Składniki:

 

Na ciasto kruche:
  • 220 g mąki pszennej (najlepiej zimnej)
  • 100 g zimnego masła
  • 70 g zimnej wody
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

 

Rabarbar z karmelem:
  • 500 g rabarbaru nieobranego, pociętego w kawałki
  • 150 g cukru
  • 30 g masła

 

Sposób przygotowania:

Zacznij od ciasta kruchego; Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj cukier, sól, cynamon, zimną wodę i szybko zagnieć. Uformuj ciasto w kulę i włóż do lodówki. Ja wszystkie składniki na ciasto, włącznie z mąką chłodzę, a masło mrożę. Następnie ścieram masło na tarce bezpośrednio do mąki i delikatnie zagniatam z resztą składników, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki.
Gdy ciasto się schładza przejdź do rabarbaru;

Na patelnię z metalową rączką wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier zacznie się delikatnie rozpuszczać. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru podgrzewaj go do osiągnięcia koloru złoto bursztynowego, następnie dodaj masło i wymieszaj, do powstania sosu karmelowego. Uważaj, bo w tym momencie tłuszcz i gorący cukier mogą delikatnie strzelać. Zestaw patelnie z ognia a na gotowy sos układaj pokrojony w kawałki rabarbar.

A co jeśli nie masz dobrej patelni?

Jeśli twoja patelnia nie nadaje się do pieczenia przelej karmel do naczynia, w którym będziesz przygotowywać tartę (np. blaszka do klasycznej tarty), rozprowadź sos równomiernie po dnie za pomocą drewnianej łyżki bądź silikonowej szpatułki. Na wierzchu karmelu układaj kawałki rabarbaru. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Pieczenie

Schłodzone ciasto kruche wyjmij z lodówki i rozwałkuj podsypując lekko mąką. Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieś nad formę z rabarbarem, ułóż na wierzchu, boki ciasta wciskaj pomiędzy brzegi foremki a rabarbar. Ponakłuwaj ciasto widelcem tak by bąbelki powietrza miały gdzie uciekać.
Piecz w temperaturze 200ºC przez około 20 minut lub do momentu w którym ciasto się pięknie zrumieni.

Gotowa Tarta Tatin smakuje najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Opublikowany w przepis
Poprzedni
Wszystkie posty
Następny

© 2023 Michał Toczyłowski. Wszelkie prawa zastrzeżone