Czym jest Galette?
Najprościej ujmując to rustykalna tarta pieczona bez foremki. Boki ciasta zawija się na wierzch tak, by nadzienie nie miało jak „uciec” z tarty. Nadzienie to już nasza fantazja, a moją były właśnie morele, które są teraz w sezonie. Połączyłem je z miodem i rozmarynem, a kruche ciasto wzbogaciłem o migdały. Do gotowego galette przygotowałem jeszcze krem z kwaśnej śmietany – wszystko zniknęło w 10 minut po upieczeniu 😉
Składniki na galette z morelami
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej typ 480
- 60 g zmielonych płatków migdałowych
- 30 g cukru
- 3 g soli
- 100 g masła
- 80 g kwaśnej śmietany
Wkład:
- 6-7 moreli
- 50 g miodu
- Kilka gałązek rozmarynu
Krem:
- 100 g kwaśnej śmietany
- 100 g mascarpone
- 1 łyżeczka cukru
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Sposób przygotowania galette:
Zacznij od ciasta – wszystkie składniki na ciasto mocno schłodź. Masło i suche składniki możesz nawet lekko zamrozić. Następnie w metalowej lub szklanej misce (taka najdłużej będzie trzymać zimną temperaturę) wymieszaj suche składniki – mąkę, zmielone migdały, cukier i sól. Do środka zetrzyj masło. Możesz je również pokroić w drobną kostkę, ale ścieranie na tarce jest szybsze, a dzięki temu masło nie zdąży się nagrzać.
Po maśle dodaj zimną kwaśną śmietanę i wymieszaj wszystko widelcem.
Zagnieć szybko i krótko, starając się nie nagrzewać ciasta. Uformuj z ciasta płaski dysk i zawiń je w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny lub do zamrażarki na 30 minut.
Morele w rozmarynie
W tym czasie przygotuj morele. Pokrój je na dowolnie wybrany przez siebie kształt (połówki/ćwiartki/ósemki). Miód zagrzej delikatnie z gałązkami rozmarynu. Gdy zrobi się płynny, a rozmaryn lekko zmięknie przelej go do miski z pokrojonymi morelami. Wymieszaj dokładnie i odstaw do zamarynowania.
Krem z kwaśnej śmietany
Jestem fanem kwaśnej śmietany dodawanej do deserów, dlatego pojawiła się i tutaj. Wymieszaj kwaśną śmietanę z cukrem i ziarnami z laskii wanilii lub cukrem waniliowym. Gdy wszystko pięknie się połączy dodaj mascarpone, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
Pieczenie Galette
Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 0,5 cm.
Zostawiając około 2-3 cm zapasu na ranty, ułóż morele na środku rozwałkowanego galette. Nie wlewaj na ciasto powstałego syropu – zbyt duża ilość płynu może rozmoczyć ciasto. Syrop zredukuj na patelni lub w garnuszku tak by lekko zgęstniał – będziesz smarować nim morele po upieczeniu.
Gdy ułożysz morele zacznij zawijać brzegi ciasta na wierzch tak, by delikatnie przykryć owoce dookoła, a przy okazji zamknąć je w tarcie. Następnie posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem – dzięki temu będzie się pięknie błyszczeć po upieczeniu.
Gotową tarte wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20-30 minut.
Upieczone galette odstaw na 5-10 minut. Dzięki temu ciasto wchłonie soki z moreli. Wierzch owoców posmaruj zredukowanym syropem miodowym. Gotowe porcje podawaj z kremem z kwaśnej śmietany i mascarpone. Mogą to być również lody waniliowe!
Pamiętaj!
Pochwal się swoim dziełem, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #toczylowski i oznacz mnie koniecznie!
Tylko w ten sposób Cię znajdę!
Będzie mi bardzo miło, jeśli udostępnisz przepis dalej.
Dzięki!