Drożdżówki z owocami…
od zawsze kojarzą mi się z latem, te konkretne będą natomiast kojarzyć mi się z jego zakończeniem. Czemu? Bo znajdują się w nich wszystkie resztkowe owoce lata, które może jeszcze spotkacie na bazarkach, ale wiecie, że lada dzień znikną.
W mojej wersji pojawiły się maliny, jagody i jeżyny, ale mogą być to równie dobrze truskawki, borówki czy śliwki, które teraz są w pełni sezonu!
Ciasto drożdżowe też jest wyjątkowe, bo najzwyczajniej w świecie chciałem zużyć resztkę jogurtu którą znalazłem w lodówce. Wiecie #zerowaste. W ten sposób powstało trochę jogurtowe ciasto drożdżowe. Zakasajcie rękawy i róbcie drożdżówki!
Składniki na drożdżówki:
- 120 g mleka
- 80 g jogurtu
- 1 jajko
- 4 gramy drożdży instant
- 40 g cukru
- 420-450 g mąki pszennej typu 450
- 8 g soli
- 65 g masła
Owoce:
- 600 g owoców (maliny, jagody, jeżyny, truskawki, borówki, śliwki itd.)
- Kilka łyżek cukru – w zależności od smaku owoców
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 30 g zmielonych sprażonych orzechów laskowych
- 2 szczypty soli
- 1 jajko do smarowania bułeczek
Ciasto na drożdżówki
Na początku wymieszaj mleko z jogurtem i jajkiem. Następnie dodaj drożdże z cukrem i mieszaj do połączenia. Dodaj mąkę i zagniataj aż ciasto zrobi się gładkie, dodaj sól z masłem i znowu zagniataj, aż te połączą się dokładnie z ciastem. Odstaw do wyrastania pod przykryciem. U mnie wyrastało 2 godziny w 35 stopniach (lekko podgrzany piekarnik). W temperaturze pokojowej może to potrwać około 4-5 godzin.
Orzechowa kruszonka
By przygotować tę kruszonkę musisz „spalić masło”. Oznacza to podgrzanie go do 160 stopni i kontrolowane podgrzewanie do momentu, aż zawarte w nim białko zacznie się karmelizować – będzie się robić złotobrązowe. Gdy masło zacznie przyjemnie pachnieć orzechami, a jego kolor będzie złotobrązowy to znak by je zdjąć i odstawić do wystygnięcia. Zimne masło palone dodaj do mąki, dodaj cukier, zmielone orzechy i sól. Szybko i krótko zagnieć tak by wszystko połączyło się w całość i odstaw kruszonkę do lodówki.
Złożenie drożdżówek
Idealna porcja ciasta na drożdżówkę to około 60-70 gramów. Tak też podziel ciasto, wyjdzie 12 kawałków. Każdą porcje uformuj w okrągłą kulkę i odłóż na 5-10 minut w celu rozluźnienia glutenu. Gotowe kulki rozpłaszczaj i rozciągaj od środka, pozostawiając niezgniecione ranty. Tak przygotowane placki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj lekko wilgotną ściereczką i odstaw do wyrastania na 30 minut.
Nadziewanie i pieczenie!
Wymieszaj w misce owoce, cukier i skrobię/mąkę. Placki posmaruj rozbełtanym jajkiem. Do każdej drożdżówki nakładaj około 55-65 gramów owoców, a następnie posypuj wszystko sowitą porcją kruszonki. Tak przygotowane drożdżówki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-14 minut. Upieczone posypuj cukrem pudrem i jedz, póki gorące!
Pamiętaj!
Pochwal się swoim dziełem, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #toczylowski i oznacz mnie koniecznie!
Tylko w ten sposób Cię znajdę!
Będzie mi bardzo miło, jeśli udostępnisz przepis dalej.
Dzięki!
1 Comment
Klasyczna szarlotka | Michał Toczyłowski
[…] Jeśli chciałbyś trochę ulepszyć kruszonkę to możesz zrobić taką jak do moich drożdżówek – palone masło będzie tutaj pięknie pasować. Gotową szarlotkę piecz około 40-60 minut w 170 stopniach […]
Comments are closed.