Drożdżówki na koniec lata

Drożdżówki na koniec lata

Drożdżówki na koniec lata

Drożdżówki z owocami…

od zawsze kojarzą mi się z latem, te konkretne będą natomiast kojarzyć mi się z jego zakończeniem. Czemu? Bo znajdują się w nich wszystkie resztkowe owoce lata, które może jeszcze spotkacie na bazarkach, ale wiecie, że lada dzień znikną.
W mojej wersji pojawiły się maliny, jagody i jeżyny, ale mogą być to równie dobrze truskawki, borówki czy śliwki, które teraz są w pełni sezonu!

Ciasto drożdżowe też jest wyjątkowe, bo najzwyczajniej w świecie chciałem zużyć resztkę jogurtu którą znalazłem w lodówce. Wiecie #zerowaste. W ten sposób powstało trochę jogurtowe ciasto drożdżowe. Zakasajcie rękawy i róbcie drożdżówki!

 

Drożdżówki ugryzione

Składniki na drożdżówki:

  • 120 g mleka
  • 80 g jogurtu
  • 1 jajko
  • 4 gramy drożdży instant
  • 40 g cukru
  • 420-450 g mąki pszennej typu 450
  • 8 g soli
  • 65 g masła

    Owoce:

  • 600 g owoców (maliny, jagody, jeżyny, truskawki, borówki, śliwki itd.)
  • Kilka łyżek cukru – w zależności od smaku owoców
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej

    Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 30 g zmielonych sprażonych orzechów laskowych
  • 2 szczypty soli
  • 1 jajko do smarowania bułeczek

 

Ciasto na drożdżówki

Na początku wymieszaj mleko z jogurtem i jajkiem. Następnie dodaj drożdże z cukrem i mieszaj do połączenia. Dodaj mąkę i zagniataj aż ciasto zrobi się gładkie, dodaj sól z masłem i znowu zagniataj, aż te połączą się dokładnie z ciastem. Odstaw do wyrastania pod przykryciem. U mnie wyrastało 2 godziny w 35 stopniach (lekko podgrzany piekarnik). W temperaturze pokojowej może to potrwać około 4-5 godzin.

Orzechowa kruszonka

By przygotować tę kruszonkę musisz „spalić masło”. Oznacza to podgrzanie go do 160 stopni i kontrolowane podgrzewanie do momentu, aż zawarte w nim białko zacznie się karmelizować – będzie się robić złotobrązowe. Gdy masło zacznie przyjemnie pachnieć orzechami, a jego kolor będzie złotobrązowy to znak by je zdjąć i odstawić do wystygnięcia. Zimne masło palone dodaj do mąki, dodaj cukier, zmielone orzechy i sól. Szybko i krótko zagnieć tak by wszystko połączyło się w całość i odstaw kruszonkę do lodówki.

 

Drożdżówki blacha

 

Złożenie drożdżówek

Idealna porcja ciasta na drożdżówkę to około 60-70 gramów. Tak też podziel ciasto, wyjdzie 12 kawałków. Każdą porcje uformuj w okrągłą kulkę i odłóż na 5-10 minut w celu rozluźnienia glutenu. Gotowe kulki rozpłaszczaj i rozciągaj od środka, pozostawiając niezgniecione ranty. Tak przygotowane placki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj lekko wilgotną ściereczką i odstaw do wyrastania na 30 minut.

Nadziewanie i pieczenie!

Wymieszaj w misce owoce, cukier i skrobię/mąkę. Placki posmaruj rozbełtanym jajkiem. Do każdej drożdżówki nakładaj około 55-65 gramów owoców, a następnie posypuj wszystko sowitą porcją kruszonki. Tak przygotowane drożdżówki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-14 minut. Upieczone posypuj cukrem pudrem i jedz, póki gorące!

 

Drożdżówki cukier puder

Pamiętaj!
Pochwal się swoim dziełem, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #toczylowski i oznacz mnie koniecznie!

Tylko w ten sposób Cię znajdę!
Będzie mi bardzo miło, jeśli udostępnisz przepis dalej.
Dzięki!

Posted in przepis
Previous
All posts
Next

1 Comment

  • […] Jeśli chciałbyś trochę ulepszyć kruszonkę to możesz zrobić taką jak do moich drożdżówek – palone masło będzie tutaj pięknie pasować. Gotową szarlotkę piecz około 40-60 minut w 170 stopniach […]

Comments are closed.

© 2023 Michał Toczyłowski. Wszelkie prawa zastrzeżone