Klasyczna szarlotka

Klasyczna szarlotka

Klasyczna szarlotka

Szarlotka idealna na jesień

To już ten czas, kiedy na długie jesienne wieczory najlepszy będzie kubek gorącej herbaty z cytrynką i kawałek ciasta.
Nie byłbym sobą gdybym nie wstawił tu czasem jakiegoś klasyka – dlatego szarlotka!
I tak! Wiem, że przepisów na szarlotkę w internecie jest na pęczki, ale to moja strona, moje zasady i moje przepisy, a ja chcę mieć szarlotkę!
Ot proszę taki jesienny kaprys ??‍♂️
Poniższy przepis to najprostsza szarlotkowa historia – robisz ciasto kruche, podduszasz jabłka na masełku z cynamonem i składasz te dwa elementy w całość piekąc szarlotkę na rumiano!

Potem zakładasz sweter, odpalasz delikatny Jazz, zaparzasz herbatkę, wchodzisz pod kocyk, jest szarlotka i jest fajniusio.

 

 

Szarlotka – składniki:

  • 2 kg szarej renety lub antonówki (ewentualnie innych kwaśnych jabłek)
  • 100 g masła
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g cukru
  • Szczypta soli

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 5 g soli
  • 200 g masła
  • 1 jajo

 

Zacznij od ciasta

Szarlotka to ciasto kruche, zatem postaraj się by składniki na ciasto były zimne albo chociaż chłodniejsze niż temperatura otoczenia. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Masło pokrój w drobna kostkę i dorzuć z jajkiem do mąki. Klasycznie nie używałbym jajka, ale przy zasadzie ciasta kruchego 3:2:1 (3 części mąki, 2 części masła, 1 część cukru) tego masła w tym przepisie przypadałoby 270 g, a to już całkiem sporo. Klasyczna kostka nam wystarczy.

Szybko zagnieć – tylko do połączenia wszystkich składników. Jeśli masz mikser planetarny, albo malakser to wrzuć wszystkie składniki do środka i mieszaj przez minutę aż wszystko połączy się w całość.  Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 20-30 minut, tak by lekko stężało.

 

 

Jabłka, czyli serduszko szarlotki

Najlepszym jabłkiem na szarlotkę będzie Szara Reneta. Jest to jabłko dosyć twarde, a w smaku jest delikatnie korzenne i kwaśne. Drugą opcją jest antonówka – równie chrupka i kwaśna odmiana. Najlepiej szukać na bazarkach, ale jeśli ich nie znajdziesz to spokojnie możesz zrobić szarlotkę na bardzo popularnym Golden Delicious.

Wybrane jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę – możesz je zetrzeć na tarce, ale starte jabłka szybciej się rozpadną i stracą na teksturze. Następnie rozgrzej masło w dużym garnku lub na szerokiej patelni. Dodaj jabłka, szczyptę soli, ziarna z laski wanilii, cynamon i cukier. Smaż przez około 15-20 minut, aż część jabłek zacznie się rozpadać, a reszta będzie jeszcze w kawałkach. Przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.

Pieczenie

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Tortownicę (moja ma średnicę 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
¾ ciasta użyj do wylepienia spodu i rantów. Resztą ciasta posypiesz jabłka.
Wystudzone jabłka przełóż do tortownicy wyłożonej ciastem, a następnie rozsyp pozostałe pokruszone ciasto na całej powierzchni szarlotki. Jeśli chciałbyś trochę ulepszyć kruszonkę to możesz zrobić taką jak do moich drożdżówek – palone masło będzie tutaj pięknie pasować.
Gotową szarlotkę piecz około 40-60 minut w 170 stopniach do zarumienienia.

 

Szarlotka kawałek

Pamiętaj!
Pochwal się swoim dziełem, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #toczylowski i oznacz mnie koniecznie!

Tylko w ten sposób Cię znajdę!
Będzie mi bardzo miło, jeśli udostępnisz przepis dalej.

Dzięki!

Opublikowany w przepis
Poprzedni
Wszystkie posty
Następny

© 2023 Michał Toczyłowski. Wszelkie prawa zastrzeżone