Czemu akurat Nutella?
Pomysł na zrobienie domowej Nutelli przyszedł mi całkiem naturalnie. Po pierwsze mam na swojej liście „do zrobienia” smakołyki które chciałbym zrobić choć raz, bo ich ugotowanie jest nad wyraz trudne, pracochłonne, a czasem i drogie jak w przypadku croissantów. Mam nadzieje je kiedyś upiec, ale odkładam to w nieskończoność, bo by podejść do tego prawidłowo musiałbym wydać miliony na masło i poświęcić na to ponad 24 h – To jeszcze nie ten moment!
Na tej liście są również takie rzeczy, które można przyrządzić lepiej i nieco zdrowiej.
A tak jest właśnie z Nutellą która oryginalnie w 70 procentach składa się z koszmarnego oleju palmowego i cukru, a tylko śladową ilość stanowią orzechy i kakao. No serio, można to zrobić lepiej.
Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na domową Nutellę którą będziecie zajadać się łyżkami. Orzechy z czekoladą i kakao stanowią 57% masy, cukier zastąpiłem miodem, a mleko w proszku wymieniłem na klasyczne mleko 3,2%. I tak, dobrze widzicie, nie ma tu oleju palmowego 😉
Domowa nutella – składniki:
- 130 g orzechów laskowych
- 50 g miodu
- 10 g kakao
- 100 g przegotowanego, wystudzonego pasteryzowanego mleka 3,2%
- 100 g – 1 tabliczka dobrej czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania, ja użyłem gorzkiej Lindt)
- Szczypta soli do smaku
Zacznij od orzechów:
Możesz kupić gotowe sprażone orzechy laskowe – to nieco przyśpieszy twój proces. Ale spokojnie, jeśli masz orzechy w łupinkach to wystarczy, że sprażysz je na suchej patelni do momentu aż ta skórka sama zacznie od nich odchodzić, a w kuchni zacznie unosić się wspaniały orzechowy aromat. Możesz to również zrobić przy pomocy piekarnika – ustaw go na 160 stopni i piecz około 15-20 minut. W obu przypadkach po sprażeniu, przełóż orzechy na czystą ściereczkę kuchenną i potrząsaj/pocieraj nią tak by pozbyć się całej skórki z orzechów. Oczywiście możesz użyć nie prażonych orzechów, ale skórka, która się na nich znajduję może dodawać smaku goryczy.
Masło orzechowe, czyli baza:
Tak, bazą nutelli powinno być masło z orzechów laskowych. By je przyrządzić sprażone orzechy wrzuć do malaksera lub dobrego blendera i ucieraj/miksuj/blenduj na masło orzechowe. Najlepiej, jeśli będzie idealnie gładkie, ale nie szkodzi, jeśli Ci się nie uda. Niezblendowane kawałki orzechów też pozytywnie wpłyną na strukturę nutelli. Teoretycznie można przyśpieszyć ten proces pomijając prażenie orzechów i ich blendowanie – wystarczy kupić dobrej jakości masło z orzechów laskowych!
Nutella to orzechy, kakao i…
Tym co nieco wyróżnia nasz krem jest czekolada. Oryginalnie nutella nie zawiera jej ani grama. Tak jak mówiłem chciałbym by ten przepis był lepszy niż oryginał więc bez czekolady nie mogło się odbyć!
Ale zanim dodasz czekoladę; Do zblendowanych orzechów dodaj miód, kakao i mleko. Blenduj dalej, a gdy wszystko połączy się w całość dodaj pokruszoną lub startą na tarce tabliczkę czekolady i szczyptę soli. Blenduj aż czekolada połączy się z resztą masy w całość. Przełóż do słoika i delektuj się pysznym czekoladowym kremem orzechowym. Gotowa Nutella może stać do 10 dni w lodówce. Sądzę jednak, że po 10 dniach będziecie robić ją już kolejny raz.
Pamiętaj!
Pochwal się swoim dziełem, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #toczylowski i oznacz mnie koniecznie!
Tylko w ten sposób Cię znajdę!
Będzie mi bardzo miło, jeśli udostępnisz przepis dalej.
Dzięki!