Ciasto na święta? Makowiec nowojorski!
W sumie nie wiem, czy jest nowojorski czy warszawski, ale skoro sernik może być nowojorski to ten makowiec także. Mój makowiec to hybryda ciast z makiem. W Polsce można spotkać to ciasto pod nazwą piegus, ale przyrządzamy go na ubitych białkach, a ja przygotowuję je jak ciasto ucierane – ucieram masło z cukrem i jajkami. W podobny sposób przygotowuje się te ciasta w przepisach amerykańskich, ale u nich na całe ciasto daje się raptem łyżkę maku. Ja kojarząc makowca z drożdżowym zawijańcem dałem tego maku więcej. Czemu zatem nie zawijaniec makowy, a co za tym idzie klasyczny polski makowiec? Bo wiecie, dużo przy tym roboty: ciasto drożdżowe, mielenie maku, zawijanie, pieczenie – no pół dnia w kuchni.
Przedstawiam Wam zatem szybki i prosty przepis na makowiec nowojorski który zrobicie w 80 minut z czego godzina to samo pieczenie!
Składniki na makowiec:
Na ciasto:
- 200 g masła
- 300 g cukru
- 3 jajka
- 1 laska wanilii
- 200 g mleka
- 50 g maku
- 350 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Na lukier:
- 30 g białka
- 160 g cukru pudru
- 20 g soku cytryny
Najpierw mak
Zacznij od ugotowania maku. Jako że gotowanie go w mleku pozytywnie wpływa na jego smak i strukturę nie mogłem pozwolić by nasz makowiec był tego pozbawiony. Do rondelka wsyp mak, zalej go mlekiem i zagotuj. Gdy masa zawrze, gotuj ją jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Następnie zestaw rondelek z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Potem ciasto
Na początku utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając dodaj jajka, szczyptę soli i ziarenka z laski wanilii. Gdy wszystko połączy się w jednolitą puszystą masę przestań mieszać. Dodaj wystudzony mak z mlekiem, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie, ale delikatnie. Masę przełóż do foremki wysmarowanej masłem – moja ma 25x10x8 cm. Makowiec piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60-70 minut. Po upieczeniu wystudź.
Na sam koniec lukier!
Lukier nie byle jaki, bo królewski na białkach – lśniąco biały i lekko cytrynowy! W misce umieść białko, cukier puder i sok z cytryny. Ucieraj dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się w błyszczący lukier. Jeśli w smaku wyczuwasz mączny posmak cukru pudru to znak, że musisz ucierać dalej aż kompletnie rozetrzesz i rozpuścisz cukier.
Upieczony i wystudzony makowiec polewaj obficie lukrem. Na wierzch lukru, dla dodatkowego smaku i aromatu możesz zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy!
Przepis powstał we współpracy z Warszawskim BioBazarem. Od jakiegoś czasu mamy takiego deala że oni przysyłają mi składniki, a ja z nich gotuje i opracowuje dla Was przepis! Wszystkie składniki znajdziecie na Warszawskim BioBazarze, a jeśli macie taką potrzebę to BioBazar Wam te składniki przywiezie do domu! Wszelkie informacje znajdziecie na ich Facebook’u, Instagramie i stronie WWW.
Pamiętaj!
Pochwal się swoim dziełem, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #toczylowski i oznacz mnie koniecznie!
Tylko w ten sposób Cię znajdę!
Będzie mi bardzo miło, jeśli udostępnisz przepis dalej, a jeśli szukasz kolejnych przepisów to zajrzyj TUTAJ!
Dzięki!