Kringel – estoński wieniec drożdżowy
Za każdym razem, gdy ktoś pyta mnie czym inspiruje się robiąc przepisy na moją stronę odpowiadam: gotuje to co miałbym ochotę w danym momencie zjeść. Serio, rzadko kiedy kieruję się czyjąś potrzebą, a tym bardziej nie kieruje się trendującymi tematami w sieci. Tak było i tym razem, robiliśmy świątecznego ebooka dla pewnej firmy medycznej, pracownicy dostarczyli przepisy z 14 siedzib na całym świecie, a wśród nich był także przepis z Estonii!
I tak, tym przepisem był był Kringel czyli estoński kardamonowy wieniec drożdżowy. Piekąc go do ebooka od razu przypomniał nam się nasz zeszłoroczny wyjazd do Estonii, a tam rzemieślnicza piekarenka z słodkimi wypiekami pełnymi kardamonu i cynamonu. Postanowiłem zrobić ten przepis dla Was, ale oczywiście wywróciłem moją inspiracje do góry nogami, użyłem swojego przepisu na maślane ciasto drożdżowe, zwiększyłem nieco proporcje kardamonowego wnętrza i dodałem owego kardamonu do samego ciasta by było jeszcze bardziej aromatyczne.
Wyszło genialnie! W ciągu ostatnich 2 tygodni robiłem to ciasto już 4 razy i chyba prędko mi się nie znudzi! A do tego przez kardamon, który równie dobrze możecie zastąpić cynamonem Kringel świetnie sprawdzi się w na świątecznym stole!
Składniki na 1 Kringel:
- 90 g mleka
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 2 g suchych drożdży lub 4 g drożdży świeżych
- 300 g mąki pszennej
- 5 g kardamonu
- Szczypta soli
- 80 g masła
- 1 jajko do wysmarowania ciasta
Kardamonowe wnętrze:
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 10 g kardamonu (opcjonalnie: cynamon, przyprawa do piernika, quatre epices)
Ciasto na Kringel
Jest bardzo proste w przygotowaniu, właściwie wystarczy zagnieść, odstawić pod przykryciem i czekać aż wyrośnie. Ale od początku!
Do miski lub dzieży miksera wlej ciepłe mleko, wbij jajko, dodaj cukier i drożdże i wymieszaj tak by drożdże się rozpuściły. Następnie dodaj do środka mąkę wymieszaną z kardamonem i szczyptą soli. Zagniataj. Cały czas ugniatając zacznij dodawać pokrojone w kostkę zimne masło. Ugniataj ciasto do momentu aż masło całkowicie się wchłonie, a ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Przykryj miskę folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstaw na 2-3 godziny do wyrastania w ciepłe miejsce.
Kardamonowe wypełnienie
W momencie, kiedy ciasto wyrasta możesz przygotować kardamonowe masło, które będzie wypełniać Kringel. W miseczce połącz najpierw cukier z kardamonem, a następnie dodaj masło i utrzyj na jednolitą konsystencję. Trzymaj w temperaturze pokojowej, dzięki temu łatwiej Ci będzie rozsmarowywać masło po cieście.Możesz wymieniać i wzbogacać swój „farsz” na zdjęciach z procesu powstawania użyłem masła cynamonowego z orzechami, możesz dodać do środka rodzynki i żurawinę i w ten sposób dopasujesz Kringel do swoich oczekiwań!
Kringel – smarowanie, zwijanie i pieczenie
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość możesz przejść do wałkowania. Przełóż je na obsypany mąką blat i rozwałkuj na równy prostokąt o grubości 0,5 cm.
Gdy ciasto będzie równomiernie rozwałkowane posmaruj je przygotowanym wcześniej masłem kardamonowym. Posmarowane ciasto zwiń w rulon.
Zwinięty wałek ciasta przekrój ostrym nożem wzdłuż na dwa kawałki. Oba kawałki zaplataj ze sobą trochę jak warkocz.
Splecione ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiero na niej zwiń ciasto w okrągły wieniec.
Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrastania. W tym czasie nagrzej piekarnik do 170 stopni. Wyrośnięty wieniec posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 18-20 minut.
Ja wiem że babcia mówiła że nie wolno, ale jedz póki ciepłe! Na zimno smakuje równie dobrze, ale nie ma nic lepszego niż cieplutkie, słodkie i soczyste ciasto drożdżowe, a do tego jeszcze ten kardamon!
Pamiętaj!
Pochwal się swoim dziełem, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #toczylowski i oznacz mnie koniecznie!
Tylko w ten sposób Cię znajdę!
Będzie mi bardzo miło, jeśli udostępnisz przepis dalej, a jeśli szukasz kolejnych przepisów to zajrzyj TUTAJ!
Dzięki!