Jarmuż – ale jak to?
Jarmuż to zimowe warzywo, któremu nie przeszkadza niska temperatura.
Pomyślałem, że to idealna okazja by pokazać Wam, że da się jeść kolorowe sałatki niezależnie od pory roku.
Właśnie dlatego dziś zapraszam Was na kolorową sałatkę z komosą ryżową, pieczoną papryką, cudownie kremowym sosem tahini i jarmużem w roli głównej! Przepis powstał przy okazji naszej przyjaźni z BioBazarem – Oni dostarczają mi składniki, a ja wymyślam dla Was przepisy! Czy to nie cudowne?
To co? Zamawiajcie składniki i bierzcie się do pracy!
Składniki na sałatkę:
Na sałatkę:
- 100 g jarmużu
- 100 g komosy ryżowej
- 1 czerwona cebula
- 2 czerwone papryki
- Sok z ½ limonki
- 1 puszka gotowanej białej fasolki
- Oliwa z oliwek
Na sos tahini:
- 1 zabek czosnku
- 1 łyżeczka pasty tahini
- 200 g gęstego jogurtu
- Sok z ½ limonki
- Kumin mielony do smaku
- Sól i pieprz do smaku
Wymasuj Jarmuż
Tak! Dobrze widzisz! Ale zanim zrobisz masaż oberwij liście jarmużu z grubych łodyg – te są łykowate i nie będą potrzebne w przygotowaniu sałatki. Następnie przełóż oberwane liście do miski, wyciśnij do nich sok z połowy limonki i wlej 2-3 łyżki oliwy. Zacznij masować liście – wmasuj w nie oliwę i sok z limonki. Jarmuż ma grube liście które na surowo niekoniecznie mogą przypaść Wam do gustu. Dzięki wmasowywaniu w nie soku z limonki wymieszanego z oliwą liście zmiękną i będą przyjemne w jedzeniu.
Sos Tahini
By podkreślić smak sałatki przygotuj sos; kremowy jogurt wymieszaj z tahiną, startym czosnkiem, sokiem z limonki i kuminem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Sos powinien być kremowy, ale orzeźwiający – jeśli brakuje mu tego posmaku dodaj więcej soku z limonki. Odstaw sos do lodówki na 15 minut by się „przegryzł”
Jarmuż i co jeszcze?
No właśnie! Poza jarmużem przygotuj pozostałe składniki. Zacznij od papryki: przekrój ją na pół, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w paski, wysmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem, i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Możesz zastąpić ten proces smażeniem na bardzo rozgrzanej patelni. Następnie ugotuj komosę ryżową – wypłucz ją pod bieżącą wodą i dokładnie odcedź. Ugotuj w proporcji 1 część kaszy do 2 części wody. W tym czasie obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w cienkie piórka. Fasolkę z puszki odcedź.
Mieszanie
Połącz ze sobą wszystkie składniki z wyjątkiem sosu, nim polejmy sałatkę. Wymieszaną sałatkę dopraw sowicie solą i pieprzem. Podawaj polewając z wierzchu sowitą porcją sosu.
Przepis powstał we współpracy z Warszawskim BioBazarem. Od jakiegoś czasu mamy takiego deala że oni przysyłają mi składniki, a ja z nich gotuje i opracowuje dla Was przepis! Wszystkie składniki znajdziecie na Warszawskim BioBazarze, a jeśli macie taką potrzebę to BioBazar Wam te składniki przywiezie do domu! Wszelkie informacje znajdziecie na ich Facebook’u, Instagramie i stronie WWW.
Pamiętaj!
Pochwal się swoim dziełem, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #toczylowski i oznacz mnie koniecznie!
Tylko w ten sposób Cię znajdę!
Będzie mi bardzo miło, jeśli udostępnisz przepis dalej, a jeśli szukasz kolejnych przepisów to zajrzyj TUTAJ!
Dzięki!